Scurt istoric

Istorie Ianuarie 13, 2013

 

BISERICA CU HRAMUL „SFÂNTA TREIME"
În incinta satului Băluşeni, în anul 1911 s-a în folosinţă un nou cimitir. Aici, în anul 1924 s-a construit o capelă de către credincioşii din sat în frunte cu preoţii Vasile Buţureanu şi Constantin Faşniuc.
Biserica a fost reparată în anul 1953 în interior şi în 1958 în exterior în timpul slujirii preotului Simion Alexandrovici. Reparaţii s-au mai făcut şi în timpul preoţilor Acatrinei Vasile (1985) şi Radu Ioan (1994).

BISERICA CU HRAMUL „SFÂNTUL NICOLAE"
Biserica cu hramul „Sf. Nicolae" se găseşte în partea de nord a satului, pe o zonă de muchie de deal de unde se poate vedea tot satul.
Construirea ei a început în anul 1855 de către boierul Iordache Zosim. S-a construit până la cota geamurilor din pereţi de piatră. Construcţia astfel, a stagnat timp de 43 de ani. Între timp Iordache Zosim a dat moşia sa din Băluşeni lui Nicolae Sofian (1812-1900), mare proprietar şi filantrop. Astfel, în anul 1898 s-a reluat construcţia bisericii, Nicolae Sofian continuând biserica în stil catolic, după dorința administratorului său polonez. Pereţii s-au construit din cărămidă iar biserica a fost acoperită cu tablă zincată.
Sfinţirea bisericii s-a făcut la 6 decembrie 1898 de către Mitropolitul Iosif Naniescu. La sfinţire a participat şi Nicolae Sofian iar cu acest prilej s-au făcut multe milostenii. La scurt timp Nicoale Sofian a trecut la cele veşnice.
Între anii 1896 - 1898 în interior s-a executat pictură tip tempera.
Ulterior biserica a suferit unele reparaţii după cum urmează:

·  1953 preotul Constantin Faşniuc a legat în interior pereţii bisericii cu fier beton, proiectul fiind întocmit de arhitectul Rogalschi cu scopul de a consolida biserica în urma cutremurului din 1944.

·  1970 preotul Simion Alexandrovici - subzidire la fundaţia bisericii precum şi unele reparaţii interioare şi exterioare.

·  1983 - 1985 preotul Vasile Acatrinei a făcut o reparaţie totală a biserici repictând biserica. În 1985 biserica a fost sfinţită de P.S. Pimen Suceveanul.
Tot preotul Vasile Acatrinei a înconjurat biserica cu gard nou şi în incinta curţii s-a construit o fântână. Tot acum s-a sfinţit şi casa parohială pe vechiul amplasament al unei foste case parohiale mai vechi.

BISERICA CU HRAMUL „SFINŢII VOIEVOZI"
În mijlocul satului Băluşeni, în incinta vechiului cimitir al satului se află o biserică veche, construită în anul 1740 de către Ioan Başotă. În incinta bisericii există şi acum o piatră de mormânt unde se află scris acest lucru.
Forma biserici este de cruce, cu dimensiunile: L - 12 m, l - 6 m şi h - 6 m. Este construită din bârne de stejar şi acoperită cu şindrilă.
Unele reparaţii asupra bisericii le face în 1952 preotul Simion Alexandrovici, iar preotul Vasile Acatrinei începe reparaţia capitală a bisericii, dar nu s-a terminat complet nici până astăzi.
Preoţi slujitori:

·  Vasile Buţureanu

·  Constantin Faşniuc

·  Simion Alexandrovici

·  Acatrinei Vasile

·  Radu Ioan

·  Gafencu Ioan - în prezent